Talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie. Naast het feit dat dit een ideaal woord is om galgje mee te spelen, is dit een storende huidoneffenheid. Het zijn kleine bobbeltjes met een gaatje in het midden. Ik vergelijk ze altijd met kleine donuts.

Talgklierhyperplasie is een woekering van de talgklier. Hoe ze ontstaan is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat ze alleen voorkomen op gebieden die blootgesteld zijn aan de zon. Het is dus aannemelijk dat de zon invloed heeft op het ontstaan van talgklierhyperplasie.

Voordat ik wist wat deze ontsierende donuts waren, heb ik ze nog wel eens geprobeerd uit te knijpen. Het lijkt namelijk of er een porie in het midden zit. Uitknijpen is echter zinloos bij talgklierhyperplasie.

Talgklierhyperplasie komt vaak voor op het voorhoofd en op de wangen bij zowel mannen als vrouwen boven de 30. Mijn ervaring is dat de aandoening vaker voorkomt bij mensen die een vettere huid gehad hebben of nog steeds hebben.

Wat te doen tegen talgklierhyperplasie?

 

Talgklierhyperplasie is een goedaardige woekering van de talgklier. Je kunt ze dus gerust laten zitten, dat kan geen kwaad. Vindt men ze cosmetisch storend, dan kunnen ze verwijderd worden. Over het algemeen gaat een hyperplasie namelijk niet uit zichzelf weg.

Talgklierhyperplasie is te behandelen door middel van coagulatie. Hierbij wordt een heel fijn naaldje een heel klein stukje in de hyperplasie gestoken. De warmte van de stroom die door het naaldje komt zorgt ervoor dat het versteende talg weer vloeibaar wordt. Daarna kan de tagklierhyperplasie uitgeknepen worden. Na de behandeling zal er een korstje vormen op de huid. Na 7 tot 10 dagen valt het korstje er vanzelf vanaf. 2 tot 3 weken na de behandeling is er niks meer van te zien.

Let op wanneer je adertjes door de talgklierhyperplasie ziet lopen! Dit kan duiden op een basaalcelcarcinoom. Stuur dus altijd eerst door naar de huisarts als je adertjes ziet in een talgklierhyperplasie.

 

Coaguleren

 

Benieuwd naar deze techniek? Of wil je een coagulatie apparaat kopen maar weet je niet welk apparaat je moet kiezen? Laat het me weten, ik help je graag. Onder andere door het geven van een training coaguleren op jouw locatie. En door het adviseren in de aankoop van een coagulatie apparaat.

 

Fijne dag!

 

Hartelijke groet,

Elize Bos | Friske

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie