Pigmentverstoringen

Het is najaar, hΓ©t moment om pigmentverstoringen te behandelen. In deze blog vind je meer informatie over het behandelen van pigmentverstoringen in jouw schoonheidssalon.

 

Pigment, wat is het eigenlijk?

Pigment heet in vaktermen melanine. Melanine wordt aangemaakt door de melanocyt. Een cel die in de onderste laag van de opperhuid ligt, in de kiemlaag.

Melanine heeft een beschermende functie. Als de huid blootgesteld wordt aan de zon dan maakt de huid melanine aan. Deze melanine zorgt voor verkleuring en bescherming tegen UV straling. Zonder deze bescherming zou de zon het DNA in de huid sneller beschadigen waardoor huidkanker sneller zou kunnen ontstaan.

De hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op de hoeveelheid van de aanmaak van pigment.

 

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Melanocyten kunnen verstoord raken in hun functie. Wanneer een melanocyt verstoord raakt in zijn functie dan ontstaan er huidverkleuringen. Dit uit zich soms in lichte vlekken maar vaker nog in donkerdere vlekken. Die laatste worden ook wel pigmentvlekken genoemd.

Oestrogeen en progesteron hebben dus invloed op de melanocyten. Vaak zie je dan ook dat pigmentvlekken ontstaan bij vrouwen op het moment dat er iets veranderd in de hormoonhuishouding. Dit kan zwangerschap zijn of verandering van anticonceptiepil of de overgang. Pigmentverstoringen die ontstaan zijn uit hormoonproblematiek kenmerken zich vaak aan het maskerachtige uiterlijk. Vaak zie je dat het gebied rondom de ogen geen pigmentvlekken vertoond.

Bij hyperpigmentatie over het hele gelaat zijn de melanocyten voor langere tijd verstoord. Bij plaatselijke pigmentvlekken is de melanocyt tijdelijk verstoord geweest. Dit komt door (overmatige) blootstelling aan UV-straling. Het pigment zit dan oppervlakkig, alleen in de opperhuid. Deze pigmentvlekken noem je Lentigo of ouderdomsvlek.

 

Hoe kun je pigmentvlekken behandelen?

Uiteraard is het bij pigmentvlekken heel belangrijk dat je cliΓ«nten eerst doorverwijst naar de huisarts als er maar enige verdenking is of het iets kwaadaardigs zou kunnen zijn.

Als de goedaardige pigmentvlekken heel oppervlakkig liggen dan zou je Microdermabrasie, chemische peelings of fruitzuren kunnen inzetten. Vaak is dit echter niet voldoende om de pigmentvlek helemaal weg te halen. Zit de vlek iets dieper dan kun je pigmentvlekken verwijderen door middel van coagulatie (Diathermie of Blend). Bij coagulatie schraap je als het ware het pigmentvlekje van de huid af.

(Er zijn vele soorten coagulatie apparaten. Wil je advies over welk apparaat het beste bij jouw instituut past? Neem dan even contact op.)

Als de pigmentvlekken onder invloed van hormonen ontstaan zijn dan ben ik er altijd een voorstander van om eerst het hormoonprobleem aan te pakken. Anders heeft behandeling weinig zin. Zijn de hormonen in balans dan is het in dit geval zaak om de melanocyt als het ware te resetten. Dit resetten kan gebeuren door gebruik van IPL of laser of met apparatuur die kunne insluizen tot in de celkern, zoals bijvoorbeeld de SkinInfusion.

 

Wat kun je verwachten na een pigmentbehandeling?

 

Na een IPL of laserbehandeling zul je zien dat het pigment als het ware naar boven komt. De huid vertoond de dagen na de behandeling donkerbruine tot zwarte plekken die er na 1 tot 2 weken vanzelf als het ware ‘afvallen’.

Na een coagulatiebehandeling krijgt de behandelde plek een korstje. Dit korstje valt er na 7 tot 10 dagen vanzelf vanaf. De huid die onder het korstje vandaan komt zal nog een tijdje lichter van kleur blijven als de rest van de huid. Dit komt simpelweg omdat de huid nog niet in de zon geweest is.

 

Is de pigmentvlek na behandeling blijvend verwijderd?

Als pigmentvlekken verwijderd zijn dan blijven deze in principe weg. Tenzij men weer in de zon gaat. Als de huid eenmaal pigmentvlekken laat zien dan ontstaan er dus bijna altijd op den duur wel weer nieuwe. Want helemaal uit de zon blijven is praktisch onmogelijk.

Bij hyperpigmentatie door hormonen zie je vaak dat de hyperpigmentatie weer terugkomt. Dat komt omdat hormonen heel moeilijk aan te sturen zijn. Als de hormonen weer onrustig worden zullen zij de melanocyten weer verstoren en ontstaat het probleem opnieuw. Uiteraard kan men dan nogmaals een behandeltraject starten.

Voor mensen die gevoelig zijn voor pigmentverstoringen / pigmentvlekken is het extra belangrijk om uit de zon te blijven en om altijd een SPF te gebruiken.

 

 

 

Ben jij schoonheidsspecialiste en wil je je verdiepen in het behandelen van pigment?

 

Wil je advies over welk apparaat het beste bij jou past?

 

Of heb je al een apparaat maar haal je er te weinig uit omdat je te weinig kennis en vaardigheden hebt?

 

Schroom niet om even contact op te nemen, ik help je graag!

 

Interesse in een training op jouw locatie? Klik dan op deze link.

 

Hartelijke groet,

Elize Bos | Friske

 

info@friske.nl

06 288 427 58

 

Ps. Meer lezen over coaguleren? Lees dan ook mijn blog over coaguleren: Blog coaguleren

Geen reactie's

Geef een reactie