Hoe kom ik aan klanten?

Dé vraag van elke startende ondernemer. Hoe kom ik aan klanten? Want zonder klanten geen werk, zonder werk geen inkomen. Het is stap 1 wanneer je je bedrijf start; een plan maken om klanten te werven. In deze blog geef ik je tips om op een goede manier klanten te werven.

Onderstaande tips kunnen je helpen met het werven van nieuwe klanten. Houd hierbij wel in gedachte dat het vasthouden van klanten nog veel belangrijker is als het werven! Zorg goed voor goede klanten. Kom je afspraken na, laat je klant merken dat je zijn of haar komst waardeert. Zorg voor een schone, verzorgde werkruimte en geef professionele behandelingen. Alleen dan heeft klanten werven zin. Zorg voor een goede eerste indruk, want die onthouden je (potentiele) klanten.

 

Tip 1:

Open je praktijk met een feestelijke open dag. Nodig familie, vrienden en buren uit om je salon te laten zien. Houd hierbij wel je doel voor ogen! Geef elke bezoeker een klein presentje of een korting wanneer ze direct een afspraak maken.

 

Tip 2:

Vertel je verhaal overal! Zorg dat je je verhaal goed in je hoofd hebt, schrijf het desnoods op. Zodat je iedereen die je tegenkomt kunt vertellen wat jouw specialiteiten zijn, op welke doelgroep je je richt en waarom jouw salon anders is als die van anderen. Ga naar de kapper, naar de sportschool, naar ondernemersborrels, naar netwerkbijeenkomsten en vertel je verhaal. Natuurlijk zorg je dan ook altijd dat je kaartjes en/of flyers van je bedrijf meeneemt.

 

Tip 3:

Post regelmatig iets op Instagram en op Facebook. Laat daarin zien wat je doet, wie je bent, hoe je salon eruit ziet. Zorg dat je volgers vertrouwd raken met deze beelden, dit maakt de drempel tot het maken van een afspraak lager.

Promoot ook af en toe een advertentie op social media. Zorg hierbij wel dat je heel duidelijk aangeeft wat je doelgroep is, zodat jouw advertentie bij de juiste mensen terecht komt.

 

Tip 4:

Geef klanten die nieuwe klanten aanbrengen een beloning. Je kunt het brengen als een vriendenactie bijvoorbeeld. Geef je vaste klant een kortingskaart mee voor een nieuwe klant. Komt die nieuwe klant de kortingskaart echt besteden, dan ontvangt je vaste klant een kleine beloning.

 

Tip 5:

Zorg ervoor dat je website helder en overzichtelijk is. Het liefst ook met een online boekingssysteem. Als een bezoeker van je website direct kan boeken is de kans vele malen groter dat hij direct een afspraak maakt als wanneer dat niet kan.

 

Tip 6:

Promoot de verkoop van cadeaubonnen bij je klanten. Wanneer de cadeaubon besteed wordt heb jij weer een potentiele klant in je stoel liggen!

 

Tip 7:

Ga samenwerkingen aan. Met de kapper, de pedicure of andere specialisten die aansluit bij wat jij doet. Je kunt daarbij bijvoorbeeld afspreken dat je elkaar wat commissie betaald voor elke nieuw aangebrachte klant.

 

Tip 8:

Wees geduldig. Een goede klantenkring opbouwen kost tijd. Geef het ook die tijd. Heb je nog maar een paar klanten? Maak ambassadeurs van je klanten. Zorg dat zij jouw visitekaartjes zijn. Voer je behandelingen met precisie uit. Wees zuinig op je klanten. Dat werpt uiteindelijk zijn vruchten af.

 

Lukt het je maar niet om klanten te werven? Misschien kan ik je helpen door middel van een Business Touch Up. Samen lopen we dan je hele bedrijf door om te zien waar verandering wenselijk is om meer klanten te krijgen.

 

Vragen naar aanleiding van deze blog? Schroom niet om ze te stellen. Ik help je graag!

 

Elize

2 Reactie's
 • Nora Allali
  Geplaatst op 07:30h, 07 mei Beantwoorden

  Heb net een nieuw ondernemende praktijk en wilde graag hulp voor om klanten te werven.

  • Elize de Jong
   Geplaatst op 09:06h, 15 mei Beantwoorden

   Hi Nora,

   Wat leuk dat je gereageerd hebt op mijn blog. En wat leuk dat je een praktijk gaat starten. Had je gezien dat ik je vorige week een mailtje gestuurd had?

   Groetjes,
   Elize

Geef een reactie