Gesprekken in de stoel

Ik weet niet hoe jij het ervaart. Maar ik voelde me als schoonheidsspecialiste af en toe een halve psycholoog. Wát een diepgaande gesprekken heb ik gevoerd met mijn klanten. Superinteressant natuurlijk, vond ik tenminste. Maar soms ook vreselijk vermoeiend. En ingewikkeld. Want soms kennen klanten elkaar en hoorde ik verhalen van 2 kanten. Soms werd mijn mening ergens over gevraagd, terwijl ik mijn mening daar helemaal niet over wilde delen.

 

Herkenbaar? Ben jij soms ook hélemaal gesloopt na gesprekken met bepaalde klanten? En maak je je zorgen over hoe je moet reageren wanneer iemand je mening vraagt. Niet zo gek, hoor. Je bent niet de enige.

Deze periode maakt het nog veel lastiger, nu iedereen zijn mening klaar lijkt te hebben. Over vaccineren bijvoorbeeld, of over de politiek.

 

Als schoonheidsspecialiste heb je een beroep waarbij je heel dicht bij mensen komt. Fysiek maar ook mentaal. Dat heeft hele mooie kanten. En waarschijnlijk heb je ook juist daarom voor dit vak gekozen. Maar het is wel van groot belang dat je hier heel bewust mee omgaat.

 

Zoals voor heel veel dingen geldt: met bewustwording ben je al op de helft. In dit geval bedoel ik dat je je er bewust van mag zijn dat jij niets hóéft te vertellen over je privé leven, als je dat niet wil. Als een klant vraagt hoe het met je gaat dan mag je antwoord gewoon zijn: ‘goed’ …punt. En je hoeft je mening niet te geven als een klant je vraagt wat jij vind van vaccineren of van de coronamaatregelen. Je mag dan gewoon zeggen: ‘ Zullen we het vandaag gewoon over je huid hebben? Eens even kijken wat je huid nodig heeft…’  En, zeg dit gewoon op je eigen manier. Bedenk wat antwoorden die bij jou passen. Maar wees dus voorbereid, dan voorkom je die klotsende oksels ;-p.

 

En zorg ervoor dat je bewust bent van je ‘zwakke’ plekken. Kun je er slecht tegen dat iemand zijn hele verhaal bij je neerlegt? Of vind je het juist heel lastig als iemand jou van alles vraagt over je privé leven? Zodra je je er bewust van bent kun je je er tegen wapenen. En kun je weer lekker genieten van het geven van gezichtsbehandelingen.

 

Geniet van je werk!

 

Groetjes,

Elize de Jong | Friske

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie