Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende, goedaardige gezwelletjes op de huid. Ook wel wratten genoemd of wild vlees. Ze kunnen huidskleurig zijn maar ze kunnen ook extra pigmenten bevatten. Fibromen ontstaan vaak door een combinatie van genen en door wrijving. Sommige wratten bevatten een virus.

Wanneer iemand last heeft van insulineresistentie, kan dit ook zorgen voor aanmaak van wratten. Dit herken je aan de grote hoeveelheid wratten. Uiteraard stuur je iemand door naar de huisarts als je dit signaleert.

Als een fibroom pigment bevat dan is hij soms lastig te onderscheiden van een moedervlek. Twijfel je? Stuur de klant dan altijd door naar de huisarts. Bevestigd de huisarts dat het een fibroom is dan kan hij dus verwijderd worden. Want fibromen zijn altijd goedaardig.

 

Meest voorkomende wratten:

 

De meest voorkomende wratten zijn toch wel de steelwratjes en de ouderdomswratten. Daarnaast zijn de meest voorkomende wratten / fibromen: verruca plana (vlakke wrat) en de verruca vulgaris (gewone of handwrat). Die laatste zie je vaak bij kinderen.

Steelwratjes kenmerken zich door het ‘steeltje’ waarop ze groeien. Ze ontstaan door wrijving en zie je dus vaak op plekken waar de bh-bandjes wrijving geven. Of in de hals, door boordjes of sieraden. De meest voorkomende plek voor steelwratjes is onder de oksel. Steelwratjes worden ook wel ‘wild vlees’ genoemd.

Bij personen boven de 50 zie je vaak ouderdomswratten (verruca seborroica). Deze zijn vaak wat vlakker, zijn regelmatig ook gepigmenteerd en kenmerken zich door de ruwe structuur. Je vind ze vaak op de romp, op de hoofdhuid en in het gelaat. Als men eenmaal ouderdomswratten heeft dan ontstaan er vaak op den duur steeds meer.

 

Wat te doen tegen fibromen?

 

Zoals eerder gezegd, fibromen zijn nooit kwaadaardig. Je kunt ze dus gerust laten zitten, dat kan geen kwaad. Irriteren de wratten of vind men ze cosmetisch storend, dan kunnen ze verwijderd worden. Over het algemeen gaat een wrat of fibroom namelijk niet uit zichzelf weg.

De huisarts kan wratten/fibromen weghalen door middel van bevriezing of door de wrat weg te schrapen of af te knippen. Als schoonheidsspecialiste kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in coaguleren. Deze techniek werkt met een heel fijn naaldje waarmee je  (onder andere) fibromen kunt wegbranden.

 

Coaguleren

 

Benieuwd naar deze techniek? Of wil je een coagulatie apparaat kopen maar weet je niet welk apparaat je moet kiezen? Laat het me weten, ik help je graag. Onder andere door het geven van een training coaguleren op jouw locatie. En door het adviseren in de aankoop van een coagulatie apparaat.

 

Fijne dag!

 

Hartelijke groet,

Elize Bos | Friske

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie