Couperose behandelen

In deze blog ga ik je meer vertellen over hoe je couperose kunt behandelen in jouw schoonheidssalon.

 

Couperose, wat is het eigenlijk?

 

Couperose is een verzameling van een aantal teleangiëctasieën (ook wel tele’s) bij elkaar. Ten onrechte worden teleangiëctasieën/couperose vaak ‘gesprongen adertjes’ genoemd. Het zijn namelijk helemaal geen gesprongen adertjes, maar verwijde haarvaatjes.

In de huid van het gezicht zitten miljarden haarvaatjes. Haarvaatjes heten overigens zo, omdat ze zo dik zijn als een haar. Dit heeft dus niets met haargroei te maken.

Die haarvaatjes verwijden zich op het moment dat er sneller warmte afgevoerd moet worden. Dus bijvoorbeeld; als je van een koude omgeving, een warme omgeving binnenstapt.

Als haarvaatjes vele keren verwijdt zijn geweest (bijvoorbeeld omdat iemand buiten werkt) dan kan het zijn dat de vaatwanden slapper worden en de vaatjes dus niet meer smaller worden. Ook kan het zijn dat de wanden van de haarvaatjes verslapt raken omdat iemand vanwege meegekregen genen niet zulke sterke vaatwanden heeft.

 

Hoe kun je couperose behandelen?

 

Couperose gaat nooit uit zichzelf weg en is te behandelen door middel van coagulatie. Coaguleren betekent letterlijk ‘samenklonteren’ en kan door middel van laser, IPL, diathermie of blend.

Bij alle 4 de methodes geldt: door warmte ontwikkeling van de elektrische stroom stollen de eiwitten in het haarvaatje. Bij IPL en laser gebeurt dit door een lichtstraal, bij diathermie en blend door middel van een naaldje die tegen de huid aan gehouden wordt.

Door de warmteontwikkeling, geleidt door de laser straal of het naaldje, stolt het bloed en is doorstroming dus niet meer mogelijk. Het haarvaatje sterft af en het gestolde bloed wordt door het lichaam zelf afgevoerd.

 

Wat is de beste methode voor het verwijderen van couperose?

 

Of je nu voor laser, IPL, diathermie of blend gaat, hangt af van de hoeveelheid couperose, de diepte waarop de haarvaatjes liggen en persoonlijke voorkeur. Bij laser en IPL hebben als groot voordeel dat je de huid nooit zult doorboren. Nadeel is dat je vaak meerdere behandelingen nodig hebt.

Als je een coagulatie apparaat hebt waarbij je de haarvaatjes met een naaldje aanstipt dan is het van belang dat je met het naaldje nooit de huid doorboort. Helaas zie je dit wel vaak gebeuren. Dit kan 4 oorzaken hebben:

  1. Je werkt met een coagulatie apparaat die niet geschikt is voor het verwijderen van vaatjes.
  2. Je hebt je coagulatie apparaat op een te hoge stand staan waardoor gezonde huidcellen weggebrand worden.
  3. Je hebt de huid niet goed ontvet.
  4. Je houdt je naald loodrecht (ipv schuin).

 

Is de couperose na behandeling blijvend verwijderd?

 

Als couperose op een goede manier behandeld is dan zijn de haarvaatjes die behandeld zijn blijvend verwijderd. Het haarvaatje sterft immers direct af na het stollen van het bloed. Maar…gezien je zóveel haarvaatjes hebt, én omdat zwakkere vaatwanden nu eenmaal in je genen zitten, zullen op andere plekken op den duur vanzelf weer tele’s ontstaan.

Heb je iemand behandeld tegen couperose door middel van coagulatie maar zijn de haarvaatjes na enkele dagen alweer zichtbaar, dan is de coagulatie niet goed gegaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je hebt het naaldje niet lang genoeg tegen het vaatje aan gehouden.
  • Het is geen haarvaatje maar een adertje (die hebben een andere wand).
  • Je hebt een coagulatie apparaat dat niet geschikt is voor het coaguleren van haarvaatjes.

 

Wat kun je verwachten na een behandeling tegen couperose?

 

Na het coaguleren van haarvaatjes zul je zien dat de vaatjes eerst donkerder worden. Dit is gestold bloed, wat vanzelf afgevoerd gaat worden door het lichaam. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 dagen. Na maximaal een week zie je er dus helemaal niets meer van!

Advies: camoufleer de huid niet. Als het echt niet anders kan: camoufleer met  minerale make-up. Ga de dagen na de behandeling niet in de zon, niet in de sauna en ga niet zwemmen.

 

Ben jij schoonheidsspecialiste en wil je je verdiepen in coaguleren?

 

Wil je advies over welk apparaat het beste bij jou past?

 

Of heb je al een coagulatie apparaat maar haal je er te weinig uit omdat je te weinig kennis en vaardigheden hebt?

 

Schroom niet om even contact op te nemen, ik help je graag!

 

Interesse in een training Coaguleren op jouw locatie? Klik dan op deze link.

 

Hartelijke groet,

Elize Bos | Friske

 

info@friske.nl

06 288 427 58

 

Ps. Meer lezen over coaguleren? Lees dan ook mijn blog over coaguleren: Blog coaguleren

Geen reactie's

Geef een reactie